{Recension} Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey

Mr Sloan, Jag förvarnade er om att jag är en envis gammal man. I de här kartongerna finns dokumenten som jag berättade om, brev och dagboksanteckningar från expeditionen genom Alaska som min gammelfarbror deltog i 1885. Jag vet att ni sa att ni inte hade möjlighet att ta emot dem, men jag skickar dem ändå. Ni kommer att ändra er när ni väl har läst igenom allt detta. Sanningen är att jag inte just har något val. Jag fick aldrig några egna barn, och alla andra släktingar är döda. När även jag har lämnat jordelivet kommer dessa dokument att kastas tillsammans med allt annat. Under större delen av mitt liv har de legat nedpackade i koffertar och lådor, och de börjar bli medfarna. Det vore synd om de gick förlorade. (första stycket)

Från baksidan: Vintern 1885. Överstelöjtnant Allen Forrester beordras ut på sitt livs uppdrag, att med en liten grupp män utforska och kartlägga Wolverinefloden i det vilda Alaska. Ingen vet vad som väntar dem, tidigare expeditioner har inte slutat väl.

Bakom sig lämnar Allen motvilligt sin nyblivna fru Sophie, gravid med barnet han gett upp hoppet om att få. Sophie önskar inget hellre än att få resa vid sin makes sida och uppleva alla hans äventyr, men aldrig kunde hon ana att det kommande året kommer att kräva precis lika mycket av hennes mod som av hennes makes.

Framför dem väntar ett ödesmättat år, som kommer att förändra deras och deras efterkommandes liv för alltid.

Mina reflektioner: Vilken vacker berättelse detta är! Jag måste erkänna att jag i början av läsningen inte förstod storheten i den här romanen. Jag har aldrig läst något av Ivey, Mot_den_glittrandeoch jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta, så i början tyckte jag inte att jag läste något utöver det vanliga.

Boken är till största delen skriven i dagboksform. Vi följer Sophie när hon försöker få dagarna att gå i väntan på sin överste som är på en expedition genom det vilda Alaska. Översten skriver också dagbok och vi får följa hans och hans mäns strapatser genom hans anteckningar. Ibland avbryts texten av bilder, brev och tidningsartiklar vilket ger en känsla av att det är verkliga händelser som beskrivs i boken. Allt knyts ihop av en brevkonversation i modern tid mellan en gammal man och en yngre som jobbar på ett litet museum i Alaska. Så här långt inget extraordinärt. MEN, snart börjar vi få glimtar av något annat. Något magiskt och kanske övernaturligt som gör att berättelsen går från att vara en ganska vanlig och ordinär historia, till något skimrande, vackert och fantastiskt. De får höra om udda händelser från urinvånarna, och de upplever konstiga saker som är svåra att förklara. Det görs med varsam hand, och trots att de inblandade får vara med om ganska omskakande upplevelser, så känns det fortfarande som att tvivlet hänger kvar och de vågar inte tro på vad de just varit med om. Det gör berättelsen trovärdig trots dess fantastiska innehåll.

Det här är en gripande berättelse om upptäckarlust, både den på hemmaplan och den i Alaskas vildmark, och jag hade svårt att slita mig från den. Trots att boken är uppbyggd på det sätt den är så kom jag nära de flesta karaktärerna och lärde mig att hålla av dem, en del mer än andra, och jag fällde nog en och annan tår när boken var slut.

En vacker, fängslande och magisk historia som inte lämnade mig oberörd. Jag kommer bära den med mig länge.

Betyg: 4.5 av 5

Stort tack Bazar Förlag för recensionsexemplaret!


Mot den glittrande snön vid världens ände

Författare: Eowyn Ivey
Originalets titel: To the bright edge of the world
Översättare: Johanna Svartström
Förlag: Bazar Förlag
ISBN: 978-91-7028-498-4
Antal sidor: 444
Recensionsexemplar: JA

Köp: Adlibris eller Bokus


Annonser

En reaktion på ”{Recension} Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s